In childbirth life mother's day only in hungarian personal thoughts

MOTHER'S DAY

Forrás

Nehezen tudom megfogalmazni az érzéseimet az Anyák Napjával kapcsolatban. Ebben az évben különösen nehezen. Bár még messze van, hogy magam is édesanya legyek a környezetemben lévő egyre több kismama hatására érdeklődni kezdtem a születés misztériuma iránt. Nem fellengzősségből választottam ezt a szót. Sem a biológiaórákon, sem az iskolai védőnő által tartott órákon nem volt soha szó a terhességről és a születésről. Néhány évfolyamtársamnak az érettségi utáni 1-2 évben már kisbabája született. Vajon ők felkészültek voltak az anyaságra? Felkészültek voltak arra mi történik velük, testükkel-lelkükkel a szülőszobán?

Édesanyám a  születésnapunkon néha elmondta, hogyan születtünk. Míg kicsik voltunk mindig csak annyit mondott: "olyan kis gyönyörű voltál", "nagyon meleg volt, igazi csodaszép nyár", "annyit mosolyogtál". Olyan jó volt ezeket hallgatni, érezni ahogyan árad a szavakból a szeretet. Aztán egyszer idősebb koromban a szülinapomon megint megkérdeztem, hogyan születtem. Talán késő volt, Anya pedig fáradt, talán úgy gondolta túl idős vagyok már a tündérmesékhez, talán valami másért hangzott ezúttal így a válasz: "borzalmas volt, mintha kettéfürészeltek volna."

Azóta rettegek a szüléstől és a születéstől, pedig mindig is nagy családot szerettem volna. 

Néhány hete találtam rá a Másállapotot a szülészetben mozgalomra. Elszorult torokkal olvastam az anyák beszámolóit amikben legvadabb félelmeim elevenedtek meg. Rengeteg álomba sírt éjszaka és szorongással teli nap után feltettem magamban a kérdést: Miért érint meg ez a téma ennyire? Azért mert egyszer nekem is gyermekem lesz? Vagy megint a túlérzékeny lennék? Esetleg más miatt?

Így hát újra megkérdeztem anyukámat, hogyan születtem. A válaszban most már nem volt semmi finomkodás. Türelmetlenség az orvosok részéről, maximumon csöpögő oxytocin, hasbakönyöklés minden borzalom, amiről úgy gondoltam csak mással történhet meg, velünk is megtörtént.

Nehezen tudok most anyukámra nézni. Fáj és büntudattal tölt el a gondolat hogyan kellett megszületnem, holott az eszemmel tudom, hogy egyikünk sem hibás azért ami majdnem 22 évvel ezelőtt történt.

Ezt kívánom hát Anyák Napjára: 

Nekem és a születendő gyermekeimnek legyen más, legyen jó élmény a születés, az anyává válás!

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése