In DIY espadrilles i made my shoes rope sewing shoe

DIY ESPADRILLES | PART I.


 Magyarul      in EnglishA boltok polcait idén is ellepték az espadrilles szandálok és cipők. Ha tökéletes nyári hangulatú cipőt keresünk akkor valószínűleg ez a spanyol eredetű lábbeli jut először eszünkbe. Könnyed és laza, kiviteltől függően pedig lehet elegáns cipő vagy akár kerti papucs is. Utánaolvastam hogyan készül az espadrilles és meglepően egyszerűnek találtam. A talprész gyakorlatilag feltekert fonatból áll, a felső rész pedig akár egy darabban is kiszabható. Így végül a vásárlás helyett magam készítettem el a a cipőt.
Mivel a talprész elkészítése opcionális ( Etsy-ről is lehet rendelni kész talpat) így a bejegyzést két részre szedtem. Lássuk, hogyan készítsünk espadrilles talpat házilag!


Amire szükséged lesz:
 • legalább 2mm vastag kötél
 • vékony - 1 mm vastag - kötél
 • olló
 • zárókapocs
 • cipővarró tű (15 cm hosszú)
 • gombostűk
A köteleket a közeli gazdaboltban vásároltam. Érdemes minél vastagabb kötelet választani, hogy elég magas legyen a talprész. Érdekes módon a kötelet nem méterben hanem feltekerve grammban árulják. Mivel nem tudtam mennyire lesz szükségem így a 200 grammos kiszerelést vettem meg, ami sajnos kevés lett. Szóval mindenkinek javaslom az 500 grammos gombolyagot.
A talprészhez három szállal fonott csíkot készítettem. Hogy elég vastag legyen a talprész három, egyenként 7 méter hosszú szálat fogtam össze. Mivel ezeket lehetetlen lett volna gubancolódás nélkül összefonni így feltekertem és zárókapoccsal összefogtam őket. Az espadrilles talp mintája egyébként inkább hasonlít a halszálka fonásra, de azzal sokkal lassabban haladtam volna.

Miután elkészült a fonat jöhetett a talp megrajzolása. Ehhez a kedvenc szandálom talpát használtam sablonnak. Fekete filccel körberajoltam, majd kék tollal egyre kisebb és kisebb kontúrokat szerkesztettem a belsejébe. Ezek mentén könnyebb lesz feltekerni a fonatot. Első próbálkozásnál kiderült, hogy a szandál talpánál nagyobbnak kell lennie a fonat talpnak, mivel ahogy összevarrom, úgy egy kicsit kisebb lesz. Ezért aztánn rajzoltam még egy kontúrt, kb fél centivel az eredeti köré.
Gombostűket használva rögzítettem a feltekert fonatot. Nem érdemes spórolni a tűzésekkel, hiszen a fonat így fogja szépen visszaadni a talp formáját.
A gombostűket bent hagyva ősszevarrtam a talpat. Egyáltalán nem egyszerű átszúrni a tűt a sűrű fonatokon, így néha fogóval rá kellett segítenem.
Miután sikeresen összevarrtam, kiszedtem a gombostűket majd megfortítottam és a másik oldalon is összevarrtam a szálakat. Ezzel erősebb lett és kisimult a talp. Már csak a párját kell legyártani és készen is van az espadrilles legnehezebb része.Related Articles

2 megjegyzés:

 1. Annyira jól néz ki és olyan egyszerűnek tűnik, hogy legszívesebben én is rögtön nekiugranék. c:
  Iszonyatosan ügyes vagy, na meg kreatív. c: Várom a folytatást! ^-^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :) Valóban inkább időigényes, mint bonyolult. Hamarosan érkezik a folytatás. ;)

   Törlés