In slow fashion

SLOW FASHION - WHAT CAN I DO?

forrás

Hogyan változtathatják meg a vásárlók a divatipart? Mit tehetek személyesen én azért, hogy a munkások kizsákmányolása és a környezetszennyezés véget érjen? Hogyan lehet tudatos vásárlóvá válni mikor rengeteg reklám, szponzorált blogger és maguk a csillogó üzletek is arra biztatják az embert, hogy vásároljon, vásároljon, vásároljon? Ki tudna ennek ellenállni?

Könnyű azt mondani, hogy ezentúl nem vásárolok fast fashion üzletekben azonban az alternatívák meglehetősen szélsőségesek. 


Vásároljak ökotudatos tervezőktől akik csakis természetes anyagokból, helyi munkaerővel, a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve készítik a ruháikat? Ezek az üzletek elképesztően drágák, és sajnos Magyarországon csak egy nagyon szűk réteg számára megfizethetőek. (Aki esetleg mégis ilyen üzletben szeretne vásárolni annak a következő bejegyzésben ajánlok pár lehetőséget.)

Vegyek minden ruhát használtan? (Akár, hiszen a NoneFancy , a Nik's Box és még számtalan másik blog bizonyítja hogy így is lehet stílusosan öltözni.) Ugyanakkor mivel a ruhák ára nem visszatartó erő a vásárlástól ez végső soron ugyanúgy megteremti az igényt/lehetőséget a ruhatárunk pár havonta való megújítására, a pazarló vásárlásra. Saját tapasztalatból tudom, milyen az amikor az ember csak nézelődni ugrik be a turiba aztán 4-5 pólóval távozik mert olcsók voltak és még akár jól is álltak.

Varrassam az összes ruhámat? Netán varrjam meg őket én magam? Ez is egy lehetőség, de ez több utánajárást és esetenként magasabb árat is eredményez mintha az ember egy fast fashion boltban venné a készterméket. Nem várható el, hogy mindenki tudjon varrni vagy a szabadideje egy jelentős részét egy-egy új ruhadarab elkészítésével töltse. De ha inspirációt keresel akkor nézz be Lydia blogjára, aki az utóbbi egy évben egy fantasztikus projektet vitt végig.

Mi tehát a megoldás?


Számomra a lassú átállás tűnt a legmegfelelőbb módszernek. Diákként nem engedhetem meg magamnak, hogy a slow fashion elveit követő drága üzletekben vásároljak. Ugyan lelkesen varrogatok, és egyre több ruhám van ami saját készítés még mindig nincs elég tapasztalatom ahhoz, hogy megvarrjak egy farmert vagy egy blézert. Ráadásul kötni semennyire sem tudok, így a pulcsiktól akár örökre el is búcsúzhatnék nem beszélve a cipőkről, amiknek a készítéséhez szintén nem értek. A turkálókból eddig is jó pár darab került már a szekrényembe, néhány talán meggondolatlanul.

Megpróbálhatom teljesen kizárni a fast fashion darabokat de ez egyelőre valószínűleg nem fog teljes mértékben sikerülni. Épp ezért összeállítottam egy 5+1 pontból álló listát, hogy milyen más lehetőségeket kizárva jutok el oda, hogy fast fashion márkától vásároljak.


1. A meglévő ruhadarabjaimra igyekszem minél inkább vigyázni. Minél később kopik/szakad/nyúlik ki egy ruha annál tovább tudom majd használni, annál kevesebbszer kell újat vásárolnom.

2. Körbenézek anyukám vagy a nagymamáim gardróbjában hátha van olyan darab amit ők már nem hordanak és nekem épp jól jönne. A házilag kötött pulcsik tipikusan ilyenek, nálunk ezek például generációkon át öröklődnek. 

3. Amit lehet magam varrok meg. A Burda magazinban gyakorlatilag mindenfajta szabásminta megtalálható az egyszerű pólótól kezdve a fehérneműn át a nagyestélyiig. Ami bonyolultabb azt megvarratom egy helyi varrónővel. (Az érettségire egy egyszerű fekete szoknyámat, amit hónapokig vadásztam az üzletekben, de sehogy sem találtam olyat ami jól állt volna. végül egy varrónő varrta anyagköltséggel együtt kb 4500 Ft-ért.)

4. Ezek után látogatok csak el a használtruha üzletekbe, szigorú mértéktartásra kötelezve magam. 

5. Miután ezeket a lehetőségeket végigvettem ám az áhított darab még mindig nincs meg akkor felkeresem a plázákat és a fast fashion boltokat. Nem hagyom magam befolyásolni az aktuális trendekkel. Amikor új ruhát veszek szem előtt tartom, hogyan tudom kombinálni a meglévő ruháimmal és vajon 2-3 év múlva is fogom-e majd hordani, tetszik-e majd akkor is. Cipőből csakis minőségi, tartós darabokat veszek, amik biztosan kibírnak több szezont és a lábamat sem teszik tönkre. 

+1 Ha már lesz saját keresetem akkor átszoktatom magam a magyar tervezők butikjaira, és a minőségi, környezettudatos külföldi tervezők webshopjaira.


Ez egyben az én újévi fogadalmam is, amit nem csak egy évig szeretnék megtartani. Remélem ez a kis lista nektek is segít abban, hogy apró lépésekben tudatos vásárlókká váljatok!  

Related Articles

3 megjegyzés:

 1. Nagyon jó téma! ;) Köszönöm az említést! <3 Igen, egyébként a turizásnak megvan az a veszélye, hogy az ember mindet összevásárol, csak mert olcsó. Régebben ebbe sokszor beleestem, ma már hála az égnek, tudatosabban tudok működni ezen a téren is. Talán a korral is jár :P , de most már inkább a minőségre utazok, a mennyiség helyett (meg persze kacsintgatok a minimalizmus felé is). :)

  VálaszTörlés
 2. It's too bad I can't read Hungarian because I'm sure this is a post worth reading. Still, I would like say I think you are wonderful for bringing up the ethical fashion topic. Whatever you do to make the world a better place, it's always good!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Yeah, probably I should continue as a bilingual blog. :) Especially if you would like to read my posts. :)

   Törlés