In fenntartható divat workshop

Gymbag varró workshop a RePitykévelMúlt hétvégén gymbag varró workshopon vettem részt a RePityke márka stúdiójában. Az alapítók, Dóri és Kati segítségével maradék anyagokból és kiselejtezett ruhadarabokból varrtunk magunknak tornazsákokat. A munka közben kikérdeztem a lányokat, hogyan is indult a RePityke.


Hogyan és mikor indult a RePityke?

A RePityke sztorija tulajdonképpen egy régi barátsággal, hirtelen jött szabadidővel, rengeteg örökölt anyaggal és egy hatalmas felismeréssel kezdődött még 2015-ben. Egy tavaszi délután leültünk beszélgetni arról, milyen jó lenne együtt alkotni, együtt dolgozni és a nap végére már a szemünk előtt körvonalazódott egy öko-tudatos táskamárka képe, melyben a számunkra oly kedves textíliák nem a szemétben végzik, hanem új formában tovább élnek. Az álmodozást szinte azonnal a megvalósítás követte, és egy hét múlva a kialakított lakásműhelyünben bontottuk a nagyszüleinktől örökölt ruhákat, terveztük az első táskafazonunkat.

Mi a küldetése, mi a koncepciótok?

A kezdetek óta sok minden változott és mi magunk is rengeteget fejlődtünk, de a márka eredeti koncepcióját sikerült megőrizni. Fő célunk, hogy a felesleges textil- és bőrhulladékot, a zero waste elveihez hűen, olyan formában dolgozzuk fel, mely minőségében és értékében megfelel egy teljesen új terméknek. Táskáink nem csak egyedi tervezésűek, de anyagukat tekintve is megismételhetetlen darabok. Leginkább a geometrikus formavilág inspirál minket, mely a különböző anyagok – farmer, bútorkárpit, esernyő, ballonkabát és bőrhulladék – játékos kombinálásával mára védjegyünkké vált a redesign táskák világában.

Honnan szerzitek be az anyagokat? Lehet hozzátok megunt ruhákat, textileket vinni? 

A táskák alapanyagának egyik jelentős részét ismerősöktől, barátoktól, családtagoktól és most már korábbi vásárlóinktól kapjuk, hogy így az általuk már kidobásra ítélt, sokszor itt-ott szakadt ruhadarabok, új formát kapjanak. Az ilyen ruhákat előzetes egyeztetés után, a belvárosi műhelyünkben, a Paloma Design Udvar 13-as szobájában tudjuk átvenni. Az általunk használt anyagok másik nagy részét pedig egy kárpitos műhely hulladék textilei képezik. 

Milyen fajtákat tudtok felhasználni?

A táskák alapjának leginkább az erős, masszív, tartós anyagokat tudjuk felhasználni, amilyenek például a farmer, kordbársony, szövetnadrágok, vagy a kabátok, ballonkabátok. De egy kis merevítő anyag felhasználásával, készítünk táskákat szoknyákból, vagy éppen nyári ruhákból is. Belső bélésnek gyakran férfiingeket, blúzokat használunk. A táskáink geometrikus mintájához pedig akár különböző bőr ruhákat is szétbontunk. Gyűjtjük az elhagyott esernyőket és a megunt nyakkendőket is, melyekből egy-egy neszesszer alját készítjük el, vagy éppen masnit gyártunk.


Mi inspirál benneteket az alkotás során? Hogy születik meg egy-egy táska ötlete?

Munka közben nagyon hasonlítunk egymásra, de az alkotásban mind a kettőnket más-más inspirál. Kati imádja, ha új fazonok szabásmintáin agyalhat. Azt, amikor egy-egy fazon tökéletes formát ölt a kezei alatt. A megbeszéltek alapján, magukat az alapmodelleket is leginkább ő találja ki, ő gyártja le a mintadarabokat. Az első elgondolásokon pedig később közösen finomítunk, fejlesztünk. Dórit inkább a színek, a formák és az anyagok hozzák lázba. A kedvenc pillanata, amikor egy nadrágban, ruhában, bármilyen anyagban meglátja a következő táskát. Amikor tökéletes harmóniát érez az anyagok között, amik a varrás során végleges formát öltenek.

Milyen workshopokat tartotok? Kiket vártok ezekre az alkalmakra?

Workshopjaink során a tematika alapja mindig a recycling. Olyan foglalkozásokat találunk ki, melyek alkalmával a résztvevők közelebbről megismerkedhetnek egy-egy anyag újrahasznosítási technikáival, a szabás-varrás alapjaival. Különleges alkalom az egy napos, Szabjuk át! - Gymbag varró workshopunk, ahol a résztvevők az általunk is használt alapanyagok felhasználásával, akár kezdő szintről is, elsajátíthatják egy tornazsák megvarrásának lépéseit. Így közelebbről is megismerhetik az öko-design műhelyünk működését, valamint bepillantást nyerhetnek a táskakészítés rejtelmeibe is. PlaStic FanaticS workshopunkon nejlon zacskók felhasználásával készítünk tolltartót, neszesszert a jelentkezőkkel. Itt egy egyszerű, mégis nagyszerű technikával, majd egy kis szabással-varrással, szuper használati tárgyakat alkotunk az otthon összegyűjtött nejlonszatyrokból. Hajpánt és ékszerkészítő workshopunkon pedig leginkább a nálunk összegyűlt bőrhulladékot hasznosítjuk újra kreatív módon, de ha valaki szeretné, kipróbálhatja azt is, hogyan lehet nyakkendőből masnit varrni.
A repertoár tehát igen széles, a hosszabb-rövidebb foglalkozásainkon rengetegféle anyaggal dolgozunk, nagyon sok technikát lehet nálunk kipróbálni és elsajátítani. Így reméljük, hogy nálunk mindenki megtalálja a számára leginkább érdekes és inspiráló workshopot.

Bővebb infó a workshopokról és jelentkezés: https://www.repityke.com/workshops

Mik a terveitek a márkával?

Eddig minden év új kihívásokat és egyben új lehetőségeket tartogatott a számunkra. Célunk a növekedés, üzleti kapcsolataink bővítése és a termékpalettánk színesítése; már dolgozunk olyan új termékeken, melyekben az eddig fel nem használt maradék anyagoknak is új formát tudunk majd adni. Ezen kívül szeretnénk, ha a márkánk sokak számára ismertté és elérhetővé válna, miközben workshopjainkon egyre többen sajátítják el az általunk képviselt anyagszeretet és öko-tudatos szellemiséget.


Related Articles

1 megjegyzés:

  1. Only downsides here was that I’m not sure if they were expecting such a crowd as they did not have nearly enough servers and sometimes it would take a really long time for service guy to come. But at San Francisco venues they tried to keep a smiles on their face.

    VálaszTörlés